fbpx

Juozo Naujalio chorų konkurso komisija


2023.02.09 12:33

VI tarptautinio Juozo Naujalio chorų konkurso komisijos nariai

 

Ēriks Ešenvalds yra vienas žymiausių šiandien dirbančių kompozitorių, kurio užsakymų grafikas įtemptas, o jo muzikos kūriniai skamba visuose žemynuose. Po studijų Latvijos baptistų teologijos seminarijoje ir Latvijos muzikos akademijoje tapo valstybinio choro Latvija nariu. 2011 m. jam buvo suteikta dvejų metų kūrybinių menų bendradarbio pareigybė Kembridžo universiteto Trinity koledže. Nuo to laiko Ēriks laimėjo daugybę apdovanojimų už savo darbą ir dalyvauja daugelyje tarptautinių rezidencijų, kurdamas savo muziką ir skaitydamas paskaitas.

Naujausios didelio masto premjeros: Bostono simfoniniam orkestrui ir Birmingamo miesto simfoniniam orkestrui skirtos Lakes Awake at Dawn, Čikagos Grant Park muzikos festivalio Plejados, BBC Proms šešėlis, Leipcigo Gewandhaus Dreams Under Your Feet, Whispers on „Prairie Wind“ Jutos simfoniniam ir Jutos kameriniams artistams, „Šv. Luko Pasija“ Latvijos radijo chorui ir „Sinfonietta Riga“, „Visions of Arctic: Sea“ Liepojos simfoniniam orkestrui ir pagrindinės multimedijos simfonijos „Nordic Light“ ir „Vulcano Symphony“, kurių abiejų premjeros įvyko Latvijoje. su tolesniais pasirodymais visame pasaulyje. Jo pilnos apimties operos „Įsikimšę“ premjera Latvijos nacionalinėje operoje įvyko 2016 m. ir sulaukė didžiulio pripažinimo.

Jo kūriniai skamba įrašuose iš Trinity College Choir Cambridge and Polyphony su Britten Sinfonia per Hyperion, Portland State kameriniu choru ir Vasari Singers iš Naxos, Latvijos radijo choro su Sinfonietta Riga per Ondine, Elīna Garanča su Latvijos radijo choru per Deutsche Grammophon, ORA Dainininkai „Harmonia Mundi“, VOCES8 „Decca Classics“, „The Crossing on New Focus“, Mertono koledžo choras Oxford iš Delphian ir Vakarų choras Ramiojo vandenyno liuteronų universitete, Dublino universiteto koledžo choro mokslininkai ir Škotijos nacionalinis jaunimo choras „Signum“, tarp kitų.

Edition Peters Artist Management valdo Ēriko Ešenvaldo užsakymus ir dirbtuvių tvarkaraštį. „Ēriks Ešenvalds“ leidžia „Musica Baltica“, bendradarbiaudama su Edition Peters.


Doc. Anna Moniuszko – baigė Fryderyko Šopeno muzikos universitetą (Lenkija) ir įgijo chorinio ir instrumentinio dirigavimo magistro laipsnį. 2003 m. ji pradėjo savo akademinę karjerą FCUM. 2010 m. įgijo dirigavimo mokslų daktaro laipsnį, o 2015 m. įgijo post-doc (habilitacijos) laipsnį. Ji ir toliau dirba savo Alma Mater, kur veda dirigavimo ir senosios muzikos atlikimo kursus. 2003 m. pradėjo bendradarbiauti su vienu seniausių Lenkijos akademinių chorų – Balstogės medicinos universiteto choru, su kuriuo pelnė daug prizų tarptautiniuose chorų konkursuose, taip pat buvo apdovanota keletu individualių prizų už geriausią konkurso dirigentą. 2005 m. įkūrė profesionalų senosios muzikos ansamblį „Diletto“, kurio specializacija – istorinis senosios muzikos, ypač baroko laikotarpio, atlikimas. Per daugiau nei dešimtmetį ansamblis „Diletto“ pastatė 7 baroko operas ir daugybę garsiausių oratorijų, tokių kaip G.F.Haendelio „Mesijas“, „Izraelis Egipte“, „Brockeso aistra“, J.S. Bacho „Weihnachtsoratorium“, „Oster – oratorium“, „Ascension-oratorium“, „St. Jono aistra“ ir daugelis kitų. Ji yra Balstogėje vykstančio „Tarptautinio ankstyvųjų menų festivalio“, tarptautinio chorų konkurso „Cantu Gaudeamus“ ir koncertų ciklo „Baroko meistrų muzika“ meno vadovė. 2016 metais už meninę veiklą apdovanota Balstogės (Lenkija) miesto prezidento meno premija. 2020 metais jai suteiktas ministro garbės ženklas „Už nuopelnus Lenkijos kultūrai“ ir Palenkės vaivadijos maršalkos meno premija (2022).


Dr. Linas Balandis Linas Balandis (g. 1988) mokėsi Kauno Sakralinės muzikos mokykloje (1996–2003), 2003–2007 m. – Kauno Juozo Gruodžio konservatorijoje (dėst. R. Štreimikytės choro dirigavimo kl.), 2007–2013 m. – Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (bakalauro, magistro studijos, prof. V. Miškinio choro dirigavimo klasė). 2013–2014 m. pedagogikos žinias gilino laipsnio nesuteikiančiose studijose (LMTA). 2014–2018 m. studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos meno doktorantūroje (darbo vadovai: prof. P. Gylys ir doc. dr. D. Kalavinskaitė). 2018 m. apgynęs meno projektą („Choras Katalikų Bažnyčios liturgijoje“) įgijo meno daktaro laipsnį.
Šiuo metu Linas Balandis yra Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos vyrų choro „Kariūnas“ meno vadovas ir dirigentas, Šiaulių valstybinio kamerinio choro „Polifonija“ meno vadovas ir vyr. dirigentas, dirigentas-asistentas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos choro dirigavimo katedros dėstytojas.