fbpx

„CANTATE DOMINO XXIX“: SAKRALINĖS MUZIKOS VAKARAI


2021.12.14 12:30

„CANTATE DOMINO XXIX“: SAKRALINĖS MUZIKOS VAKARAI

Seniausias Lietuvoje tarptautinis chorų sakralinės muzikos festivalis „Cantate Domino XXIX“ šiemet skaičiuoja savo tarptautiškumo dvidešimtmetį. Festivalio sumanytojo ir meno vadovo Rolando Daugėlos iniciatyva Kaune kasmet suskamba chorinė muzika, atliekamos kolektyvų iš pačių įvairiausių pasaulio kampelių.

Šiemet lapkričio 26-28 dienomis sakralinės muzikos gerbėjai laukiami geriausiose Kauno koncertų salėse ir bažnyčiose, baigiamasis festivalio akordas suskambės Šiauliuose. Festivalio programoje – skirtingų žanrų muzika ir stipriausių Lietuvos chorų pasirodymai.

Festivalį pradės šeimininkai

Anot festivalio meno vadovo, „Cantate Domino“ šiais metais vyks kiek kitokiu nei įprasta formatu. „Dėl epidemiologinės situacijos atsiradę apribojimai, sutrikdė įprastą chorų veiklą, nebuvo galimybės repetuoti pilnu pajėgumu, tad nusprendėme atsisakyti nuo 2004 metų festivalyje vykstančio chorų konkurso. Pernai festivalis vyko nuotoliniu būdu. Džiaugiamės, kad šį festivalio rudenį muzika jau skambės gyvai. Programoje – trys teminiai ir baigiamasis koncertas, kuriuose išgirsime stipriausių Lietuvos chorų atliekamą muziką“, – sakė R.Daugėla.

Pernai festivalis vyko nuotoliniu būdu. Džiaugiamės, kad šį festivalio rudenį muzika jau skambės gyvai.

Pirmąjį festivalio vakarą publiką pasitiks paties festivalio šeimininkai – Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčios kamerinis choras „Cantate Domino“, vadovaujamas R.Daugėlos. 2021-ieji yra paskelbti kardinolo Vincento Sladkevičiaus metais. Šia proga kamerinis choras „Cantate Domino“ vakarą dedikuos šiai šviesios atminties asmenybei.

Istorija, muzika ir žodis

Choras pristatys programą, kurioje skambės kūriniai, atspindintys liturginių metų dvasią: nuo adventinio lūkesčio ir Mergelės Marijos išaukštinimo iki Kristaus gimimo, nuo pagarbinimo iki mirties ir prisikėlimo.

„Tai nebus įprastas koncertas. Prie kardinolo gyvenimo bus galima prisiliesti ne tik per muziką, bet ir per žodį, istorines detales“, – pasakojo R.Daugėla. Koncerte dalyvaus aktorius Egidijus Stancikas.

Klausytojų laukia ir susitikimas su knygos apie V.Sladkevičių „Padaryk mane gerumo ženklu“ autore filologe Irena Petraitiene. Koncertą finansuoja Kauno miesto savivaldybės inicijuojama programa „Iniciatyvos Kaunui“.

Prieš lapkričio 26-osios koncertą Vytauto Didžiojo bažnyčioje vyks kardinolui V. Sladkevičiui atminti skirtos Šv. Mišios. Jų metu – muzikinė premjera – Linos Kairaitytės mišios „Jėzaus vardui“, kurios pelnė II vietą ir choro simpatijų nominaciją Vilniaus miesto sakralinės muzikos choro „Adoramus“ organizuotame Lietuvos liturginės muzikos kompozicijų konkurse 2020 m.

Gospelo mylėtojams

Šeštadienio vakarą Kauno Šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčioje gospelo muzikos mylėtojų laukia tikra muzikinė puota. Programą atliks Vilniaus šv. Jonų bažnyčios gospelo choras, vadovaujamas Kristinos Žaldokaitės, akompanuos Vilimas Norkūnas.

Vilniaus šv. Jonų bažnyčios choras vienas pirmųjų atnešė šį muzikos žanrą į Lietuvą ir užaugino būrį šios muzikos mylėtojų.

Koncerte – gospelo muzikos retrospektyva: nuo seniausių vergų darbo dainų, spiričiuelių iki šiuolaikinių autorių (Kirko Franklino, Israelio Houghtono ir kt.). Koncerto metu klausytojai išgirs ir gospelo muzikos istoriją.

Jei pažvelgtume į pop muzikos žvaigždes, dauguma jų pradėjo karjerą bažnyčių choruose giedodami gospelą. Jis skamba taip, kaip jokia kita muzika. Bene taikliausiai ir lakoniškiausiai apie šią muziką yra pasakiusi jo atlikėja amerikietė Yolanda Adams: „Gospelo žinia: „Aš visa tai išgyvensiu“. Tai pozityvo užtaisas, geroji naujiena, Vilties muzika, uždeganti tiek jį atliekančių, tiek klausytojų širdis.

Klausytojai galės balsuoti

Sekmadienį – muzikinis įvykis ne tik festivalio, bet ir Lietuvos muzikinio gyvenimo kontekste. XV jaunųjų kompozitorių kūrinių chorui konkurso „Vox Juventutis‘21“ laureatų koncertas – vienas stipriausių ir ilgametę tradiciją turinčių koncertų, kuris sunkiai talpina klausytojus didžiausiose Lietuvos bažnyčiose.

Kūrinius atliks Vilniaus savivaldybės choro „Jauna muzika“ moterų grupė, vadovaujama Nacionalinės premijos laureato, kompozitoriaus Vaclovo Augustino ir Vilniaus chorinio dainavimo mokyklos „Liepaitės“ choras, vadovaujamas Jolitos Vaitkevičienės.

„Kiekvienais metais konkursas turi savo temą ar kryptį. Šiais metais, atsižvelgdami į pastebėjimą, kad chorinėje muzikoje trūksta kūrinių moterų chorams, konkursantai turėjo apribojimą, kūrinius rašyti būtent jiems. Džiugu, kad kasmet sulaukiame tikrai labai įdomių jaunųjų kūrėjų kūrinių, dalis kurių, tikėtina prigis chorų repertuaruose“, – pasakojo V.Augustinas.

Koncerto klausytojai turės galimybę balsuoti už jiems labiausiai patikusius kūrinius, o autoriams bus įteikti publikos simpatijų prizai.

Baigiamasis akordas Šiauliuose

Baigiamasis festivalio koncertas suskambės tik gruodžio pradžioje, mat festivalio programoje – naujovė. Gruodžio 1–5 dienomis pirmą sykį vyks intensyvūs tarptautiniai choro dirigentų meistriškumo kursai.

Kursus ves pasaulyje žymus dirigentas Gary Gradenas (Švedija), kuris yra Stokholmo katedros ir Šv. Jokūbo bažnyčios chorų muzikos vadovas. Jis taip pat įsteigė ir vadovavo Stokholmo muzikos gimnazijos kameriniam chorui. Su pastaraisiais dviem chorais yra laimėjęs „Grand Prix“ ir pirmąsias vietas prestižiniuose Europos chorinės muzikos konkursuose.

Kursų dalyviai galės rinktis Šiaurės ir Baltijos šalių kompozitorių kūrinius. Meistriškumo kursų finalas – baigiamasis koncertas gruodžio 5 d. vyks Šiauliuose, kur pasirodys visi dalyviai su savo paruoštais kūriniais.

Kūrinius atliks Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“, vadovaujamas Lino Balandžio. Diriguos Gary Gradenas ir kursų dalyviai.

„Muzika yra jungtis tarp regimojo ir dvasinio pasaulio. Sakralios muzikos tradicija yra neįkainojamas lobis ir, gera, kad mes prie jo galime taip betarpiškai prisiliesti“, – sakė R.Daugėla, kviesdamas į sakralinės muzikos festivalį.

Festivalio „Cantate Domino“ programa

Lapkričio 26 d.
Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčioje.
18 val. Šv.Mišios kardinolui Vincentui Sladkevičiui atminti.
19 val. Koncertas ir susitikimas su knygos „Padaryk mane gerumo ženklu“ autore I.Petraitiene. Dalyvauja Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčios kamerinis choras „Cantate Domino“, vadovas – Rolandas Daugėla, vargonai – Roberta Daugėlaitė.

Lapkričio 27 d.
Kauno Šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčioje.
19 val. Gospelo muzikos koncertas. Dalyvauja Vilniaus šv. Jonų bažnyčios gospelo choras, vadovė Kristina Žaldokaitė, akomponuoja Vilimas Norkūnas.

Lapkričio 28 d.
Kauno Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje:
12:00 val. Šv. Mišios. Gieda festivalio svečiai.
12:45 val. Chorinės muzikos koncertas. Dalyvauja Marijampolės kultūros centro mišrus choras „Šešupė“, vadovas Valdas Mačiulskas.

Kauno valstybinėje filharmonijoje:
18 val. XV jaunųjų kompozitorių kūrinių chorui konkurso „Vox Juventutis‘21“ laureatų koncertas. Dalyvauja Vilniaus miesto savivaldybės choro „Jauna muzika“ moterų grupė, vadovas – Lietuvos Nacionalinės meno premijos laureatas, kompozitorius Vaclovas Augustinas; Vilniaus chorinio dainavimo mokyklos „Liepaitės“ choras, vadovė Jolita Vaitkevičienė.

https://fb.watch/9AY9CBq-_q/

Gruodžio 1 – 5 d. Šiauliuose
Tarptautiniai meistriškumo kursai choro dirigentams. Kursų vadovas – maestro Gary Graden iš Švedijos.

Gruodžio 5 d.
Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje (Gegužių g. 37, Šiauliai)
19 val. Baigiamasis festivalio koncertas. Dalyvauja Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“, vadovas Linas Balandis, dirigentas Gary Gradenas ir kursų dalyviai.