fbpx

(LT) Kaunas Cantat – Kaunas Sings 2022


Thursday May 12th, 2022 11:39 AM

(LT) Kaunas Cantat – Kaunas Sings 2022

Sorry, this entry is only available in Lithuanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

 2022-ieji metai Kaunui tikrai ypatingi: miesto gyvenimą praturtina kiekvieną kertelę užpildantis Europos kultūros sostinės ritmas. Birželio mėnesį šį ritmą papildys ir chorinė muzika – jau dešimtasis tarptautinis „Kaunas Cantat“ festivalis kvies ne tik stebėti, bet ir tapti muzikos dalimi. 

 

Festivalį birželio 9 d. vakare atidarys kiek neįprastos sudėties vokalinis ansamblis iš Vokietijos – „Singer Pur“. Ansamblyje dainuoja sopranas, trys tenorai, baritonas ir bosas. Kolektyvo repertuaras pasižymi itin įvairių stilių spektru – atliekamose programose galima išgirsti visko, ką įmanoma atlikti balsu: nuo viduramžių laikų iki avangardo. Beje, festivalio atidarymo koncerte VDU Didžiojoje salėje sekstetas pristatys ne tik savo programą, tačiau klausytojus nustebins ir kiekvienam lietuviui gerai žinomais lietuviškais kūriniais.

Kaunas – tai vandens miestas, kuriame susilieja didžiosios Lietuvos upės, o kiekvieną vakarą užpildo kiekvienam kauniečiui pažįstamų fontanų garsai. Birželio 10 d. – antrąją festivalio „Kaunas Cantat“ dieną – chorinė muzika palieka įprastas erdves! Šį vakarą Kauno fontanų vandens garsus papildys festivalyje „Kaunas Cantat“ dalyvaujantys kolektyvai. Pasitinkame festivalio klausytojus su nauju chorinės muzikos koncertų lauke konceptu – taip norėdami priartėti prie kiekvieno iš jūsų! Koncertai vyks prie fontanų šiose erdvėse: Laisvės al., Rotušės a., Nepriklausomybės a. bei prie Kauko laiptų fontano.

Trečioji chorinės muzikos maratono diena kvies chorų vadovus praplėsti savo turimas žinias „Kaunas Cantat“ svečių paskaitose. Jas šeštadienio ryte ves atidarymo koncerte žiūrovams jau matytas ansamblis „Singer Pur“ ir J. V. Gėtės universiteto, Darmštato muzikos akademijos dirigavimo profesorius, daugelio ansamblių Vokietijoje vadovas ir dirigentas – Jan Schumacher. Trečiosios dienos vakare festivalio svečių koncertai sugrįš į Kauno gražiausias bažnyčias. Bažnyčios jau šimtus metų yra ne tik Dievo, bet ir muzikos namai. Koncertams naudojama sakralinė erdvė padeda atsiskleisti muzikos grožiui, kuris nepalieka abejingų. Šią dieną festivalis klausytojus kvies į tradicija tampantį koncertų ciklą „Cantus Nocturnus“ – vakaro ramybę užpildys galingi chorų balsai, kurie nuaidės ne tik bažnyčių skliautuose, bet ir klausytojų širdyse.

Viso festivalio metu muzika skambės ne tik scenoje, bet ir Kauno gatvėse Atvirų pasidainavimų metų. Atviruose pasidainavimuose kviečiami dalyvauti visi – tiek festivalyje dalyvaujantys chorai, tiek visiškai su muzika nesusiję, tačiau choro dvasią pajusti norintys žmonės. Dirigento padedami, atvirų pasidainavimų dalyviai kartu mokosi dainų partijas ir čia pat jas kartu sujungia į bendrą kūrinį. Pagrindinis atvirų pasidainavimų siekis yra stiprinti bendruomeniškumo jėgą, naikinti religines, kultūrines ribas, varžančias telktis bendram tikslui.

 

Birželio 12 dieną užbaikime keturių dienų chorinės muzikos maratoną su švente – uždarymo koncertu. Pasibaigus paskutiniems Atviriems pasidainavimams, susirinkime finaliniam „Kaunas Cantat“ renginiui, kuriame žiūrovams koncertą padovanos jungtinis festivalio dalyvių pasirodymas Nepriklausomybės aikštėje. Koncerto metu bus galimybė paskutinį kartą išgirsti festivalyje dalyvaujančius kolektyvus bei dar kartą sudainuoti festivalio himną „Cantemus“, kuris privers dar nekantriau laukti kitais metais sugrįžtančio festivalio „Kaunas Cantat“.

Daugiau informacijos: https://fb.me/e/1MxPY8NOo