fbpx

(LT) Paskaita „Gospel muzika: žanro ypatumai“


Sunday November 22nd, 2020 02:29 PM

(LT) Paskaita „Gospel muzika: žanro ypatumai“

Sorry, this entry is only available in Lithuanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Paskaitų ciklas „Nuo grigališkojo giedojimo iki gospel žanro ypatumų“.
 
[ 3 iš 3 ]
 
Paskaita „Gospel muzika: žanro ypatumai“, Vilimas Norkūnas ir Kristina Žaldokaitė.
Lapkričio 28 d., 13:30 – 15:00 val.
 
Lektoriai:
______
 
Vilimas Norkūnas
 
Vilimas Norkūnas Mocarteumo universitete, Zalcburge (Austrija), baigė koncertinės vargonų ir sakralinės muzikos specialybes (prof.Heriberto Metzgerio klasėje). Nuo 2008 metų studijas tęsė Graco menų universitete, kur 2011 metais įgijo sakralinės muzikos ir vargonų magistrą (prof. Ulricho Waltherio klasėje), 2012 metais – chorinio dirigavimo magistrą (prof. Johanneso Princo klasėje). 2014 metais baigė klavesino studijas (prof. Michaelio Hellio klasėje).Johanneso Princo chorinės mokyklos ypatumai – šiltas ir gyvas
choro skambesys, natūralus tarimas, istoriškai orientuota interpretacija, kryptinga, erdvi, širdis savo gelme liečianti muzika. Šios mokyklos auklėtiniai taip pat yra įvaldę intensyvaus pozityvaus repetavimo techniką: repeticijos metu vaizdiniai padeda tikslus pasiekti greičiau, nei techninė kalba, o tikslumo ir tobulumo siekiama nepabrėžiant sunkumų, kurie laukia. Austrijoje, Grace, Vilimas vadovavo mišriam kameriniam chorui „Audite nova“, su kuriuo yra parengęs senosios muzikos programas, Baltiškos kalėdinės muzikos programą, gospel programą „My desire“ ir
daug kitų įvairiausių epochų muzikinių kūrinių.
Mišriam jaunimo chorui „Exaudi“ Kaune Vilimas Norkūnas vadovavo 2013-2016 metais. Su šiais entuziastingais ir muzikaliais paaugliais ir suaugusiais jis yra parengęs ne vieną ambicingą programą.
V. Norkūnas dėstė dirigavimą ir vargonus Klaipėdos universiteto menų fakultete. Taip pat yra sukaupęs ilgametę patirtį vesdamas meistriškumo kursus ir seminarus Lietuvoje ir Austrijoje:
Klavesino ir barokinės muzikos interpretacijos meistriškumo kursai;
Dirigavimo meistriškumo kursai;
Bažnytinės muzikos seminarai:
– psalmių priešistorė ir atlikimo praktika;
– grigališkojo giedojimo interpretacijos kursai ir semiologija;
– vargonavimas, akomponavimas, harmonizavimas, liturginė improvizacija;
– konsultavimas ir recenzavimas himnologinėmis temomis.
Gospel muzika Vilimas domisi nuo 1999-ųjų, dalyvavo gospel judėjime nuo jo ištakų Lietuvoje. Šv. Jonų
bažnyčios gospel chorui (vad. Kristina Žaldokaitė) Mišiose ir koncertuose skambina fortepijonu nuo 2012 metų.
 
• Kristina Žaldokaitė
 

Kristina Žaldokaitė 2000 m. baigė Druskininkų M. K.Čiurlionio muzikos mokyklą – fortepijono ir dainavimo
klases, vėliau studijavo ir 2007 m. baigė džiazo dainavimobakalauro studijas Lietuvos Muzikos ir Teatro Akademijos
džiazo skyriuje (S. Sasnausko klasė).2001-aisiais Kristina susipažino su gospel muzika, dainavo pačiame pirmajame gospel chore Vilniuje „Peace harbour“ (vad. J. Sakalauskas), nuo 2002 metų pradėjo tobulinti savo žinias Stokholmo gospel chorų festivalių, seminarų, meistriškumo pamokų metu (solo dainavimas,
dirigavimas, vadovavimas gospel chorui). 2004 metais Kristina įkūrė savo pirmąjį gospel chorą „Sounds in G“, kuris Lietuvoje tapo šio muzikos žanro flagmanu, dainavo su dauguma Lietuvos populiariosios muzikos žvaigždžių, dalyvavo chorų projekte „Lietuvos balsai“, rengė specialias programas (pvz. L. Vilkončiaus dainų koncertas „Dainos istorija: Dėl tos dainos“), dalyvavo miuziklų ir spektaklių pastatymuose. Taip pat choras rengdavo savo solinius koncertus, kurie sutraukdavo minias klausytojų bei buvo transliuojami Lietuvos televizijų. Kristina buvo šių projektų menovadovė, prodiuserė ir dirigentė.
2004 – 2016 metais Kristina dirbo Vilniaus gospel festivalio organizatore bei meno vadove.
Nuo 2008 metų Kristina aktyviai pasinėrė į šiuolaikinę muziką, dalyvavo daugybėje šiuolaikinės muzikos festivalių Lietuvoje („Permainų muzika“, „Pažaislio muzikos festivalis“, „Gaida“ ir kt.), kur dainavo dažnai premjerinius Lietuvos kompozitorių kūrinius ( F. Bajoro, L. Narvilaitės, A. Martinaičio, J. Jurkūno ir kt.). 2009 metais Kristina įkūrė Vilniaus šv. Jonų bažnyčios gospel chorą, kurio pagrindinė užduotis – giedoti šv. Mišiose sekmadieniais. Su šiuo kolektyvu Kristina nuolat ieško, kaip gospel muzika gali pasitarnauti ir rasti savo vietą Katalikų Bažnyčios liturgijoje. Choras taip pat rengia koncertus, kurie pastaraisiais metais nebesutalpina klausytojų didžiausioje Vilniaus bažnyčioje. Nuo pat studijų pabaigos, Kristina su A. Polevikovo džiazo trio nuolat gilinasi į tradicinio džiazo subtilybes, jų įkurtas projektas „Ella Fitzgerald Tunes“ apkeliavo visą Lietuvą ir vis dar surenka pilnus džiazo klubus džiazo mylėtojų. 2010 – 2011 metais Kristina studijavo pastoracinę teologiją Emanuelio bendruomenės misijų mokykloje Romoje. Grįžusi po mokslų įsitraukė į Katalikų Bažnyčios pastoracinę veiklą – vadovavo Vilniaus arkivyskupijos jaunimo centrui, vėliau Vilniaus akademinės sielovados centrui. O taip pat tapo režisiere ir prodiusere didelių katalikiškų renginių – Lietuvos Jaunimo Dienos, Šeimadienis, Nacionalinis Gailestingumo kongresas, Popiežiaus Pranciškaus vizitas Lietuvoje.

______